Marka vizyonu bir markanın geleceğinin denetim altında tutulmasını sağlar. Çünkü vizyon belirlemek, sonuca ulaşan hedefler belirlemektir ve bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmemesi şirketin doğru yolda olup olmadığının göstergesidir.

Marka Vizyonu Neden Önemli?

Vizyon belirlemek şirketin hangi rakiplerle mücadele edeceğini, hangi trendleri takip edeceğini ve olası ne gibi zorluklarla karşılaşacağını belirleyebilme becerisidir. Vizyonu olmayan bir marka değişen koşullara göre kendisini adapte edebilme ya da alternatif bir yol çizebilme becerisini kaybeder.

Örnek Marka Vizyonları;

Walmart: “Be the destination for customers to save money no matter how they want to shop.
Southwest: “To become the rold’s most loved, most flown, and most profitable airline.”
IKEA: “To create a better everyday life for the many people.”
Mavi: “Jean odaklı bir moda markası olarak bulunduğu pazarlarda lider olmak..”
Tesla: “Dünya ulaşımını elektrikli araçlara çeviren 21. yüzyılın en güçlü araba firması olmak..”

Marka Vizyonu Nasıl Belirlenir ve Kurgulanır?

1. Var Olma Amacınız Ne? (İletişimsel Konumlandırma)

Markanızın var olma nedeni/amacı sizin vizyonunuza sınır çizen öncelikli bir alandır. Çünkü marka amacınız, bulunduğunuz sektörde karşılanmamış bir ihtiyaca ya da farklılaştıran bir inanca sizi götürebilir. Bu 2 yol da güçlü yönlerinize ve bundan sonra sürdüreceğiniz iletişim stratejilerine yön verir. Bu yolların sonunda elde edeceğiniz yer sizin inancınızı destekleyen kitleler yaratmak olabileceği gibi, markanızın pazar payını artırmak olabilir. Karlı bir işi, pahalı ürünlerle kendinize sadık bir kitle yaratarak başarabileceğiniz gibi ihtiyacı karşılayan ve her yerde bulunan bir ürünle de karşılayabilirsiniz. Bu nedenle markanızın var olma amacı vizyonu belirlemek açısından kritiktir.

2. Markanız Nasıl Bir Gelecek Vadediyor? (Değer ve Taraftar Edinme)

Markanızın dert ettiği sosyal sorun nedir ve bununla ilgili neler yapabilirsiniz? Sosyal sorumluluklar bir markanın hedef kitlesiyle duygusal bağ kurabilmesi için uygun alanlardır. Vizyonunuzla insanların ilgilenmesini sağlamak için sonunda onlar adına nasıl bir fayda sağlayacağınızı da belirtmeniz gerekir. Pazar temelli vizyonlar yatırımcıların ilgisini çekecek olsa da çoğu müşteriniz bununla ilgilenmeyecektir. Bu nedenle onlara ilgilenebilecekleri bir vizyon sunun. Eğer hedeflerinizi başarabileceğinize inandırırsanız, sizi destekleyeceklerdir. Marka değerlerinizi toplumun geleceğine sunacağınız katkıyı belirlemek için kullanın.

Örnek: “Ölümlü kazaları sıfırlamak.”
Örnek: “Dünyada araçlardan çıkan zararlı gazları sıfırlamak.”
Örnek: “Eğitimdeki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak.”

3. Pazardaki Rakipleriniz Kimler? Müşteriniz Kim? (Potansiyel Belirleme)

Pazarda rakiplerinizin konumları ve hedefledikleri kitle sizin pozisyonunuzu ve doğal olarak vizyonunuzu direkt olarak etkileyecektir. Pazar içerisinde yeni bir kategori yaratmak ve bu kategorinin 1.si olabilmek farklı bir vizyon ve buna yönelik strateji gerektirirken, hali hazırda var olan bir kategoride mücadele etmek ve orada kendinize bir alan açmak farklı vizyon ve stratejiler geliştirmenizi gerektirecektir. Her iki durumda aynı olan şey ise rakiplerden farklılaşmanın gerekliliğidir. Bunu ürün/hizmet bazında yapabileceğiniz gibi savunduğunuz değerlerle birlikte iletişim üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Bu farklılık sizin hedef kitlenizi daha tutarlı bir şekilde belirlemenize ve bu sayede pazarda kitle ve pay bazında ulaşabileceğiniz maximum potansiyelinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

4. Potansiyelinizi Gerçekleştirebilmek İçin Neleri Takip Etmeniz Gerekir? (Vizyona İlerleme)

Doğru yolda olduğunuzu anlamak için belirlemeniz gereken KPI’lar vardır. Bu KPI’lar Pazar temelli, insan temelli ya da sosyal temelli olabilir.

Pazar temelli KPI’larda (Ör: Cam ambalaj sektöründe 1. Olmak) Pazar payı, yıllık cirolar, karlılık oranı gibi unsurlar takip edilmesi gereken dataları oluştururken, insan temelli KPI’larda (Ör: Dünyanın en sevilen havayolu şirketi olmak) müşteri memnuniyeti, satın alma sıklığı, bilinirlik, sevilen marka olmak gibi unsurlar ön plana çıkar. Sosyal temelli KPI’lar ise (Ör: Türkiye’de çöpe giden yiyecek oranını sıfırlamak) belirlediğiniz sosyal sorumluluk alanlarında rasyonel ya da duygusal performans araçlarını temel alabilir. Burada temel aldığınız hedef kitleniz ve kitlenizin markanızla hem ticari hem de duygusal iletişimi, vizyonunuza göre doğru yolda olup olmadığınız hakkında gerekli bilgiyi verecektir.

Misyondan (Değer Önerisi) Farkı Nedir?

Misyon, yaptığınız işin kısa bir tanımıdır. Bu tanım içerisinde öne çıkan özellikleri, müşterisine sunduğu faydayı ve markayı eşsiz kılan yönleri belirtebilirsiniz. Misyon, “Kimin için, hangi ihtiyacı (neyi), ne yaparak (nasıl) karşılıyoruz ve sonunda duygusal/rasyonel ne sağlıyor” sorusunun cevabıdır. Vizyon ise, misyonun sürdürülmesi halinde işin gelecekteki potansiyelini yani gerçekleştirebileceklerini ifade eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir