Logo müşterinin markaya dair ilk izlenimidir. Bilinçaltında markanın yenilikçi mi, köklü mü, genç mi, yaratıcı mı, güçlü mü ya da samimi mi olduğunun ilk mesajlarını verir. Logo kurumsal kimliğin başlangıcı değil sonucudur.

Kurumsal Kimlik ise markanın görsel iletişim konseptinin oluşturulmasıdır. Bu konsept çerçevesinde markanın müşteri temas noktalarında kullanacağı materyallerden billboardlarda kullanacağı çalışmalara, sunum dosyalarından kıyafetlerine veya satış noktalarındaki görsel alanlara ve en önemlisi rengi ve tipografisine kadar kararların verildiği ve sınırların belirlendiği alandır.

Kısacası logo, kurumsal kimlik hikayesinin kahramanıdır. Bu hikayeyi oluşturan fikirler ve koşullar aynı zamanda kahramanı da yaratır.

Neden Önemlidir?

Kurumsal kimlik, markanın vermek istediği mesajın tutarlı bir şekilde her noktada tüketiciyle buluşmasına fırsat verir. Bu bütünlük içerisinde tüketici yaşadığı deneyimde bir kopukluk olmadan markanın vadettiği duygusal faydayı yaşar.

Logo ise markalar için akılda kalıcılık açısından çok kritiktir. Markanın müşterisine kendisiyle ilgili öğretebileceği kısıtlı alanlardandır (renk, slogan, logo, konsept kavram). Değerlerinizi yansıtmayan ya da bilinçaltında farklı tetiklemeleri çağrıştırabilecek uyumsuzluklar markanın algısına ve tüketicinin satın alma kararlarına ciddi şekilde zarar verir.

Logo Türleri Nelerdir?

1 .Tipografi Bazlı Logolar;

Lettermark / Monogram (Harf Logolar);
İsmin uzunluğu markanın akılda kalıcılığını ve kullanışlılığını azaltır. Buna çözüm olarak baş harfleri logo olarak kullanmak yaygın bir taktiktir. Electronic Arts’ın EA’yi daha fazla ön plana çıkarmasının sebebi de alt markalarını EA olarak daha rahat ifade edebilmesi ve alt markalarını endorse edebilmesidir. EA Play, EA Sports vb.
Örnek: HP, CNN, NASA, BBC, H&M, McDonald’s, Unilever

Wordmark / Logotype (Kelime Logolar);
Çok uzun olmayan, farklı olduğu ya da kategoriyi tanımladığı için öğretmek istediğiniz bir marka isminiz varsa wordmark kullanımı uygun olacaktır. Marka kimliğini yansıtmak adına özgün tipografiler kullanmak sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Örnek: CocaCola, Google, SONY, ZARA, Levi’s, Disney

2. Görsel Bazlı Logolar;

Symbol / Pictoral Mark / Brandmark (Sembol Logolar);
Sembol logolar metaforik anlamlar içerir. Bu metaforlar markanızın değerlerinden ilham alırlar. Semboller markanızın dil bariyeri olmaksızın herkes tarafından algılanmasına olanak verir. Aynı zamanda zihinde kelimelerden çok daha hızlı bir şekilde çözümlenebildiği için farkedilmesi daha hızlı olacaktır.
Örnek: Apple, Shell, Twitter, Playboy

Abstract (Soyut Logolar);
Soyut logolar markanızın benzersiz bir görsel imgeye sahip olmasına imkan verir. Bu nedenle en etkili şekilde rakiplerinden farklılaşır ve bir görsele istediğiniz değerleri atfetmenizi sağlar. Fakat ilk aşamada bu sembolü tüketiciye öğretmek ve yeni bir anlam kümesi içerisinde kabul edilmesini sağlamak uzun ve maliyetli bir yoldur.
Örnek: Nike, Pepsi, Mercedes

3. Kombinasyonlar;

Mascot / Character (Karakter Logolar):
Şirketinizi temsil eden bir karakter yaratmanıza yardımcı olur. Markanızı daha ulaşılabilir kılar. Fakat aynı soyut logolar gibi müşterinize bu karakteri tanıtmanız zaman alacaktır. Soyut logolara göre daha samimi ve daha kolay anlaşılabilirdir. Kişilerin marka ile bağ kurmasına yardımcı olur, akılda kalıcıdır.
Örnek: KFC, Pringles, Michelin, Monopoly

Emblem (Amblem Logolar);
Amblemler bir bütünlük içerisinde sembol veya simgenin içindeki fonttan oluşur. Buradaki amblem şekli markanın sahiplenebileceği bir formatta oluşturulursa marka gücünü artıran bir unsur olarak kullanılabilir. Amblem kullanan markalar güçlü, klasik, tarihi ve geleneksel bir görünüme sahip olur. Otomobil ve futbol kulübü markalarında yoğun bir şekilde amblem kullanımı görülür. Dezavantaj olarak ise okunmasını zorlaştıran bir yapıya sahip olabilir.
Örnek: Starbucks, Harley Davidson, Porsche

Combination (Karışık Logolar):
Metin ve imgenin birlikte kullanılmasını gerektirir. Bu hiyerarşide metni daha büyük ya da görseli daha büyük seçmek markanın stratejisine bağlıdır. Genellikle kombinasyonlarda kullanılan görseller marka ismini destekleyici şekilde yerleştirilir.
Örnek: Puma, Amazon, Burger King, Dove, Lacoste

Logo Belirlerken Sorulması Gereken Sorular Nelerdir?

1. Temel Logo Soruları;
– Logo hiyerarşisi uygun mu? Ne ön plana çıkarılmış? (Ör: Uğur Okulları)
– Kolaylıkla kolay okunabilir mi?
– Logo farklı büyüklük boyutlarında anlaşılırlığını koruyor mu?
– Logoda gerekiyorsa kategorik bir referans var mı ya da kategoriye uygun font ailesi kullanılmış mı?
– Logo marka genişlemesi için uygun mu? Özgünlüğü çoklanabilir mi?

2. Marka Değerleri ile Uyumluluk;
– Sembol/Görsel markanın duygusal/fiziksel vaadine uygun mu?
– Renk kullanımı markaya veya kategoriye uygun mu?
– Yazı tipi ve fontu marka değerlerini yansıtıyor mu?
– Maskülen ya da feminen mi?
– Hareketli veya durgun mu?
– Logo markanın pazarda bulunduğu seviyeye uygun mu? (Ör: Pazara yeni çıkacak bir marka az bütçeyle abstract logo kullanmamalı.)
– Sembol markaya katkı sağlıyor mu? Yatırım yapmaya değer mi?

3. Uygulama Alanları;
– Logo dikey mi yoksa, yatay bir formda mı kullanılacak? (Ör: Kutu üzerinde vb.)
– Logo farklı uygulama alanlarına göre esneklik gösterebilecek mi?
– Logonun alt markalarla kullanımı nasıl olacak?
– Siyah ve beyaz fontta logo anlaşılır mı?

4. Özgünlük ve Kalıcılık;
– Logoda markayı özgün yapan bir sahiplenilebilecek bir değer var mı? (Ör: Merck)
– Logoda yüzeysel olarak görünenden farklı bir anlam derinliği var mı?
– Logo zamanın çizgilerini mi taşıyor yoksa zamansız mı?
– Rakiplerine benzerliği var mı?

Not: Wordmark logolar için Netflix’teki film/dizi tipografilerinden ilham alınabilir. Filmin duygusuna göre font tipini çok başarılı belirliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir