Teknoloji Sektörü

Markalaşma alanında her zaman dikkat çekici örnekler yaratabilmiş olan teknoloji sektörü, eski ve yeni şirketlerin sürekli rekabet içinde olduğu ve kısa süreler içerisinde çok güçlü markaların piyasadan çekildiği ya da yeni kurulan markaların bir anda kendini en ünlü markalar arasında gösterebildiği bir düzene evrildi.

Algı Savaşları

Bu hızlı değişim, markalaşmanın da eski kalıplarını yıktı. Sarsılmaz denilen markaların 1-2 yılda çöpe atıldığı bu evrende kalıcı olabilmek; şirket kültürü, şirketin CEO’sunun kim olduğu, sunulan ürünlerin bu kültürle ne kadar uyum içinde olduğu, kendine ait bir ürünler ekosistemi yaratıp yaratamadığına göre bile değişebilir hale geldi. Böylelikle marka profesyonelleri için rekabetin her zamankinden daha yüksek olduğu algı savaşlarını da başlatmış oldu.

CEO’lar Çağı

Sürekli gelişen teknoloji ve sürekli değişen müşteri ihtiyaçları içerisinde, sadık bir müşteri kitlesi yaratmak inanılmaz zor bir hal aldı. Ve bu kadar hızlı ve sürekli değişikliğe, hantal şirket yapıları ve her zamanki iletişim yöntemleri cevap veremez hale geldi. Aynı zamanda bu şirketler tüketici için peşinde koşulabilecek bir ruh aşılamaktan da uzak görünüyordu. İşte bu noktada markalaşma alanında CEO’lar çağına da teknoloji patlamasıyla birlikte girmiş olduk.

Teknoloji Markası Reçetesi

Her an yeni bir kategori ve ürünün oluşturulduğu pazarda dikkat çekici ve kalıcı bir teknoloji markası yaratmanın nasıl yaratılır, reçetesi nedir?

1. Logo
Teknoloji markalarının büyük çoğunluğu ismini ön plana çıkarır. Apple bu konuda istisnayı başarabilmiş ve kitlesine ısırılmış bir elma figürünü öğretebilmiş aykırı bir markadır. Bu nedenle yeni yaratılacak bir marka Apple gücüne sahip olmadığı için tüketicisine bir figürü öğretmeye çalışması bu aşamada mantıksızdır, bu nedenle bir figür kullanılacaksa bu marka isminin önüne geçmemelidir.

2. Tipografi
İsimler baş harfi ya da tamamı büyük olarak yazılır ve çizgileri modern dünyaya aittir (serifli bir font göremezsiniz).

3. Renkler
Çarpıcı ve heyecan verici renkler kullanılır. Kitlenizde yeniye dair coşkuyu ortaya çıkarmanız beklenir. Bu nedenle doğala yakın, pastel tonlardansa daha parlak ve canlı renkler tercih etmeniz mantıklı olacaktır.

4. Ses Tonu
İlham verici, provokatif ve cüretkardır. Kendini beceri ve yetenekleri üzerinden ifade eder. Kitlenizin yaratma ve yenilik yapma arzusunu ilhamla desteklemeniz işe yarayacaktır. Bu nedenle güçlü bir marka hikayesi yaratmanız kritiktir.

5. Ambalaj
Öne çıkarmak istediğiniz şey daima ürün ve faydasıdır. Bu nedenle ürünün önüne geçebilecek bir ambalaj tasarımına teknoloji markalarının ihtiyacı yoktur. Teknoloji markaları ürünlerini bir mücevher ya da saat markası sadeliğinde tüketicisine sunmalıdır.

6. İletişim Stratejisi;
Teknoloji markaları; alternatif bir gerçeklik yaratmak konusunda ustadır. Yeni bir dünya sunarlar. Eski (Acı noktaları) ve yeninin farkını net şekilde anlatırlar(Apple sunumu). Tüketicinin vereceği paranın karşılığında nasıl bir ürün ve hizmet alacağını net bir şekilde anlatırlar. İletişimi fayda üzerine kuruludur; ürün satmak yerine fayda ve çözüm satarlar. Faydaları ölçülebilirdir; rasyonel faydaları öne çıkarırlar. (Kamera kalitesi vb.)

7. CEO
Teknoloji markaları için CEO, markanın ruhunu yansıtan en önemli unsurdur. Kitleler, dünyanın dönüşümünü sağlayan dâhiyi her zaman merak eder ve tanımak ister. Aynı zamanda sürekli değişen bir pazar yapısı içerisinde iletişimi şirket üzerinden yürütmek hem statik hem de duygudan yoksun olacaktır. Bu nedenle markasıyla uyumlu ve kitlesine ilham veren bir lider, teknoloji markasına kişi marka olarak büyük değer sağlayacaktır.

Teknoloji Markası Nasıl Yaratılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir