Markalar kişileşmenin, kişiler ise markalaşmanın peşinde. Bu açıdan liderler markalar için en kullanışlı marka kişilikleridir. Kişi marka olabilmiş bir lider, markanın var oluş nedenini, değerlerini, vadettiği duyguları müşterisinde harekete geçirebilendir.

Neden Önemli;

Pazarlamanın geldiği güncel noktada kitleler, takip ettikleri ya da müşterisi oldukları markaları duygusuz ve hayatlarında anlam ifade etmeyen kurumsal bir yapıdan ziyade insani özelliklere ve hassasiyetlere sahip canlı bir yapı olarak görmek istiyor. Bu nedenle marka değerlerini taşıyan bir kişiye sahip olmak, markanın kitleleri duygusal açıdan kolaylıkla etkileyebilmesini ve vaatlerin daha kolay kabul edilmesini sağlar.

Kişi Markanın Cevaplaması Gereken Sorular;

Hedef Pazar;

1. Markanızın müşteri kitlesi kimdir? Hangi değerlere sahipler? Hayatlarında olmayı arzu ettikleri kişiliğin özellikleri nedir?

2. Düşüncelerinizi nereden paylaşıyorsunuz? İnsanlara hangi kanallar üzerinden ulaşıyorsunuz?

Değer Konumlandırması;

3. Dünyaya hangi yönden farklı olarak bakıyorsunuz? Hangi toplumsal olaylara tepki gösteriyorsunuz? Hedef kitlenin hangi sorunu çözüyorsunuz (Fonksiyonel & duygusal)?
– Bir karakter kendisini karşı çıktığı fikir ve içinde bulunduğu duruma verdiği reaksiyon ile tanıtır. Ör: Muhammed Ali

4. Amacınız ne? Nasıl bir toplum mirası bırakmak istiyorsunuz? Hangi alanda farkındalık yaratıyorsunuz? İnsanlarla hangi tutkunuzu paylaşıyorsunuz? Nasıl hedef kitlenizin arzu ettiği rol model (Arketip) kişi oluyorsunuz?
– Kitleler ancak ortak bir değer ve amaçta buluştuklarında aidiyeti hissedebilirler. Liderler bu amaçların uygulayıcısı olan rol modellerdir.

5. Bütün bu değerlerinizi kapsayacak sıradışı ya da sizin bu şekilde olmanızı sağlamış bir hikayeniz var mı? Hangi hayat başarınızı ne yönden ön plana çıkarmak istiyorsunuz?
– Ör: Steve Jobs – Garaj

6. Etrafınızda kimler var, kimlerle fotoğraf veriyorsunuz, nerelerde görülüyorsunuz (üye olunan, dernekler, sivil toplum kuruluşları)? Hakkınızda kimler, nerede, ne konuda konuşmalı?
– Ör: Angelina Jolie – Afrika’daki çocuklar & UN

7. Hangi durumların (konuların) içinde olmayı tercih ediyorsunuz, değerlerinizle örtüşen öne çıkardığınız hobileriniz var mı?
– Ör: Bill Gates – Nadir Kitaplar

8. Hangi tek kelime ya da kavram sizi anlatmaya yetiyor? Henüz yoksa bile hangi tek kavram sizi tanımlayabilir? Hangi tek kavram üzerinden olayları ve yaptıklarınızı yorumluyorsunuz?
– Ör: M. Ali Erbil: Eğlence, Roger Federer: Zerafet, Ali Babacan – Ekonomi

Nitelik ve Özgünlük;

9. Güçlü yönünüz ne? Hangi konuda insanlara rol model olabilirsiniz? Çevrenizdekilerin sizde beğendiği kişilik özellikleri neler? Sizinle benzer rollerde olan kişilerden nasıl ayrışıyorsunuz?
– Ör: İmamoğlu: Mücadeleci, Mansur Y: Merhametli

10. Size ait farklı alışkanlıklarınız var mı?
– Ör: Jack Dorsey: Sabah 5’te buz banyosu, günde tek öğün yemek.

11. Giyim, kullandığınız eşyalar ve konuşma tarzınız değerlerinize uyuyor ya da sizi farklılaştırıyor mu?
– Ör: David Bowie kıyafetleri, Celal Şengör papyonu, Fatih Terim konuşma tarzı.

12. Sizinle özdeşleşmiş bir renk, obje, figür, sembol, hareket, mimik, söz var mı?
– Ör: Ecevit güvercin, Nusret tuz hareketi, Erbakan el işareti, Ronaldo gol sevinci, CR7, Çare Sarıgül sloganı, Roger Federer logosu, Yuşçenko turuncusu.

İkon ve idol arasındaki fark;

İkon olmak bir değerin, düşüncenin ya da fikrin önemli bir temsilcisi olmaktır. İkon olmak kitlelerin ilgisine bağlıdır ama beğenisinden ya da kabulünden bağımsızdır.

İdol olmak ise yerinde olunmak istenen, evrensel değerleri gözettiği düşünülen, kitlenin normlarına uygun, örnek alınması gereken kişidir.

Not: Celebrity kavramı ise tamamen halkın ilgisine bağlı olan, şartlara göre bu konumu değişebilen, herhangi bir konuda öne çıkan bir yetkinliğinin bulunmasına gerek duyulmayan kişidir.

İkon: Zlatan Ibrahimovic, Michael Jackson, Huysuz Virjin
İdol: Lebron James, John Lennon
Celebrity: Nusret

Kişi Marka Nasıl Yaratılır? – Human

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir