Satış sanatı kitabı satışın gerçekleri ve kişilikleri üzerine yoğunlaşmış. Kendini bu alanda geliştirmek isteyenler için başlangıç seviyesi olduğunu söyleyebilirim.

Satış Sanatı

1. Satış Yapamamak Erdem Mi?
Satış işinde kötü olanlar, beceriksizliklerinin bir erdem olduğuna kendilerini ikna etmek için genellikle kendilerini metheden bahaneler bulurlar. “Ben yalan söyleyemiyorum.” derler. Ya da, “Kimseyi zorlayamıyorum.” Aslında onlar da benim gibi sadece satış işinde kötüler.

2. Başarı;
“Başarı, başarısızlıktan başarısızlığa koşarken coşkunuzu kaybetmemenizde yatar.” – Winston Churchill

3. Acemi Satıcı vs Deneyimli Satıcı;
Deneyimli satıcının aradığı şey, kişilik özellikleridir. Böylece müşteriyi belirli tip bir kalıbın içine oturtabilir. Verimli satıcı ile verimsiz satıcı arasındaki fark sadece tanımlamaların isabet oranında kaynaklanmaz. Bunları zihinsel hiyerarşide nasıl derecelendirdikleri de önemlidir.

İki satıcı bir müşteride tam olarak aynı kişilik özelliklerini görebilir ama başarılı olan satıcı diğer özelliklerin arasından sivrileni belirleyecek ve buna uygun bir satış stratejisi oluşturacaktır.

4. İyi Bir Satıcının 5 Özelliği;
Başarılı satıcı için faydalı olabilecek beş özellik;
a. Sonsuz bir enerji ve iyimserlik
b. Reddedilmeyi bertaraf edebilmek için muazzam bir özgüven
c. Para için kronik açlık hali
d. Disiplin ve sıkı çalışma kapasitesi
e. Her reddedilmeyi veya engeli bir meydan okuma olarak kabul eden bir ruh hali.

5. En İyi Satışçı Kimdir?
Satış sanatı için şunlar geçerlidir;
“Öncelikle güvenilir biri olmayı, ardından da satıcı olmayı tercih ederler. Her şeyden önce, tamamen bencil oldukları için hiç kimseye – çalışan, ortak, şef ya da muhtemel alıcılara- karşı bir bağlılık duymazlar. İstisnasız hepsi yalnız kurttur. Pek çok “yıldız” satıcının temel motivasyonu, açgözlülük ve kinin birleşmesiyle ortaya çıkar.”

Cazibeleri onları sık sık çocuklaştırır, her istediklerini aldıkları için şımarırlar. “Çok azı mutlu ve rahattır.” Ticari anlamda birer Hannibal Lecter olsalar da, diğerlerinin ihtiyaçlarına hemen uyum sağlayarak bunları sömürmekten geri durmazlar. Anlama noktasında karşısındakiyle empati kurabilir ama bunu satış yapmak için kendi lehine kullanır.

6. Karakter Nasıl Değişir?
Düşünme şekliniz değişirse, alışkanlıklarınız da değişir; alışkanlıklarınız değişirse kişiliğiniz de değişir ve eğer kişiliğiniz değişirse siz de değişirsiniz. Ve bir kez değiştiniz mi bütün hayatınız bambaşka bir hal alır.

7. Başarı // Korkaklık vs Uyumluluk;
Hayatta ve “satış sanatı”nda başarılı olmanın anahtarı kökleşmiş bir kendine inanç, hedeflere ulaşmak için irade göstermek ve kalıplaşmış kurallara takılmadan bunun peşinden gitmektir.
“Toplumumuzda cesaretin karşılığı korkaklık değil uyumluluktur.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir