Niçin Savaş kitabı, kişinin içinde bulunduğu denge arayışını, içsel ve dışsal etkilerin kişide yarattığı karmaşayı ve kültürün insan yapılandırmasında nasıl bir araç olduğunu anlatıyor.

İçgüdü ve Toplumsal Bakış;

“Gerçekte “kötünün kökünün kazınması” diye bir şey yok. Psikolojik inceleme, insanın en derin özünde, bütün insanlarda benzer olup, belli bazı en ilk gereksinimleri karşılamaya yönelik içgüdü eğilimlerinden oluştuğunu gösteriyor. Bu içgüdü eğilimleri aslında ne iyi ne kötü. Biz onları ve görünümlerini, insan toplumunun gereksinimleri ve talepleriyle olan ilişkilerine göre sınıflandırıyoruz. İtiraf etmeliyiz ki, toplum tarafından kötü olarak kınanan bütün eğilimler (Bencillik ve gaddarlık eğilimleri) bu ilkeler arasında bulunur.”

Her İç Baskı, Önce Dış Baskıydı;

“Kültür, içgüdü doyumundan vazgeçmekle kazanılmıştır ve her yeni gelenden aynı şekilde içgüdüden vazgeçmenin üstesinden gelmesini bekler. Bireysel yaşam sürecinde dış baskının süreğen iç baskıya dönüşmesi gerçekleşir. Kültür etkileri, erotik katkılarla bencil davranışları gittikçe daha fazla özgeciliğe ve toplumsala dönüştürmeye yönlendirir. İnsanın gelişmesinde geçerli olan her iç baskının, en başta, yani insanlık tarihinde, önce dış baskı olduğu, nihayet kabul edilebiliyor.”

Rüyalar;

“Bütün düşlerimize salt bencil motiflerin egemen olduğu, dikkat çekicidir.”

Ölüm;

“Bilinçdışında herkes kendi ölümsüzlüğünden emindir. Kaza, hastalık, enfeksiyon, yaşlılık gibi ölüm sebebini her defasında rastlantı diye vurgularız ve ölümü zorunluluk olmaktan rastlantısallığa indirgeme çabamızı açığa vururuz.”

Savaş ve İçgüdü;

“Savaş, içimizde sonradan oluşmuş kültür birikintilerini sıyırır ve içimizdeki ilk insanı yeniden ortaya çıkarır.”

2 Tür İçgüdü;

“İnsan içgüdülerinin 2 tür olduğunu varsayıyoruz, ya koruyup birleştirmek isteyen (Erotik içgüdü / Cinsel içgüdü) ve yıkmak ve öldürmek isteyen (Saldırganlık ve yıkıcılık güdüsü). Bu içgüdülerin her biri aynı şekilde vazgeçilmezdir, bunların birlikte ve karşıt etkileşiminden hayat görünümleri ortaya çıkıyor. Böylece örneğin, kendini koruma içgüdüsü erotik niteliktedir, ama aslında o, niyetini gerçekleştirmek için, doğrudan saldırganlık gereksiniyor.”

Savaş Karşıtlığı;

“İnsanlar arasında duygusal bağlar (eros) yaratan her şey, savaşa karşı işlenmelidir. Bu bağlar iki tür olabilir. 1. cinsel ilişki hedefi olmasa da bir sevgi nesnesi olan bağlar. Bunu talep etmek kolay, ama gerçekleştirmek zor. Duygusal bağların diğer türü özdeşleşmek. İnsanlar arasında anlamlı ortak yanlar yaratan her şey, böyle ortak duygular, özdeşlik oluşturur. İnsan toplumu önemli ölçüde bunlar üzerine inşa edilir.”

Niçin Savaş – SIGMUND FREUD

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir