Tipografi bir yazının belirli bir şekil ve buna bağlı kural ve anlam içerisinde görsel olarak ifade edilmesidir. Marka tipografisi, tüketici deneyiminin eksiksiz gerçekleşmesini sağlar.
Neden Önemli?
Bir markanın tipografisinin tonu, marka kimliğini de temsil eder. Bu nedenle belirlenen tipografinin stratejiye uygun olarak, kitlesinde hedeflediği duygu ve değeri aktarması amaçlanır. Bu noktada yaşanacak bir uyumsuzluk kitlenizin markanıza dair algısını ve satın alma kararını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda markanıza özgü bir tipografi rakiplerinizden farklılaşmanıza ve akılda kalıcılığınızı artırmanıza katkıda bulunur.
Typeface Türleri Nelerdir?
1. Serif: En kolay okunan fonttur fakat küçük yazılarda sorun yaşatabilir. Köklülük için uygun bir seçimdir.
Ana değerler: Geleneksel, otorite, saygı, miras, güven
Logo Örnek: Yale, GAP, TIME, Sony, Volvo, Honda
2. Sans-Serif: Web kullanımı için idealdir. Modernliği ön plana çıkaran markalar için uygundur.
Ana değerler: Modern, temiz, mesafesiz, evrensel, sade
Logo Örnek: Linkedin, Chanel, Microsoft, Nike
3. Display / Decorative: Logo ya da kısa sloganlar için uygun olabilir. Bir yazının başlığı ya da bodysi olarak kullanılması uygun değildir.
Ana değerler: Özgün, etkileyici, eğlenceli
Logo Örnek: Fanta, Lego, Disney, MTV
4. Script / Handwritten: İnsan dokunuşu vermek için en mantıklı seçim. Typefaceler arasında duygusal vaadi en güçlü türdür.
Ana değerler: Elegant, stil sahibi, özel, insancıl, yaratıcı, samimi
Logo Örnek: Cadillac, Cocacola, Instagram
Marka Algı Eksenleri;
Marka tipografisi belirlemek için aynı zamanda markanızın aşağıdaki algı eksenlerinde nerede olmasını istediğinize karar vermeniz gerekir.
1. Geleneksel – Güncel: Serif, Script vs. Sans Serif, Display
2. Gösterişli – Sade: Script, Display vs. Sans Serif, Serif
3. Aşina / Sıradan – Özgün / Asi: Serif, Sans Serif vs. Display, Script
4. Ciddi / Resmi – Eğlenceli / Gündelik: Serif, Script vs Display, Sans Serif
Kriterleri Nelerdir?
1. Marka Değerlerine Uygunluk;
Markanız yenilikçilik, köklülük, sıra dışılık, kesinlik, sadelik, sağlamlık, özgürlük, çeşitlilik gibi değerlere sahip olabilir. Seçtiğiniz tipografinin de markanızın değerleri ile tutarlı olması beklenir. Köklülüğü ön plana çıkarmak isteyen bir markayı yeni nesil fontlarla ifade etmeye çalıştığınızda müşteride yarattığınız etkinin derecesi azalacaktır.
Örnek: Oatly – Fomilk
2. Hedef Kitle Uygunluğu;
Markanız çocuklara hitap ediyorsa tipografinizin de onlara uygun olarak okumayı kolaylaştıran, samimi ve daha doğal olması beklenebilir. Aynı şekilde teknoloji takip eden bir hedef kitleye hitap ediyorsanız serifli fontlar yerine modern, keskin hatlı, yenilikçi tipografileri seçmeniz mantıklı olacaktır.
Örnek: Rolex vs Apple
3. Uygulama Alanı Uygunluğu;
Yazılarınız nerede, nasıl bir formatta yer alacak? Bilgi veren ve her konuyu detaylı olarak anlatmayı tercih eden bir markaysanız, kolay okunan bir tipografi uygun olacaktır. Fakat aynı şekilde kısa cümlelerle kendinizi ifade ettiğiniz bir iletişim yönteminiz varsa ya da markanızın kampanya sloganlarında sıradanlaşmaktan kaçmak adına size özgü farklı bir tipografi ile ilerlemek doğru olacaktır.
4. Okunurluk;
Tipografinin farklı boyutlardaki okunurluğu karar vermede kritik bir konudur. Uygulama alanlarına göre yazının okunurluğunu test etmek gerekir. Araştırmalarda okunaklı yazıların okuyan kişinin okuduğu metne dair güven duygusunu ve metni doğru kabul etme olasılığını artırdığı saptanmıştır.
Markanın İhtiyaç Duyduğu Fontlar;
Başlık Fontu
Gövde Fontu
İç iletişim Fontu
Web Safe Font
Not: Netflix Fontları