Marka stratejisi nasıl uygulanır? Marka stratejisinden çıkan sonuçlar basit olarak 4 farklı alanda kendini gösterir. Bunlar pazarlamanın 4P’si olarak geçen ürün, kanal, promosyon ve fiyattır. Uygulama süreçlerinde dilbilim, semiyoloji, psikoloji, antropoloji, sosyoloji, ekonomi bilimlerinden ve bunların alt disiplinlerinden (renk psikolojisi vb.) yararlanılır.

1. Ürün;

Yaratım Süreci;
a. Kalite;

Stratejinin sonunda ürünün kullanıcılar tarafından dayanıklı olmasını beklendiği sonucu çıkabilir. Aynı zamanda kalite ürünün fiyatını da etkileyeceği için, hedeflenen kitle ve beklentiler ürünün kalitesini etkiler.

b. Dizayn;
Ürünün erkeklere ya da kadınlara göre dizaynı değişebilir. Erkek kullanıcılar ürünlerinde daha keskin hatları tercih ederken kadınlar daha yuvarlak hatları ürünün kategorisine göre tercih edebilir ya da hedef kitle kadınlar ise şişe tasarımında ince belli tarz kullanılabilir.

c. Özellikler;
Ürünün özellikleri pazardaki rakiplerine göre şekillenebilir. Bu nedenle ürünün rakiplerine denk ve onlardan farklılaştıran özelliklerini stratejiden ortaya çıkarmak uygun olur.

d. Ambalaj;
Ürünün kimliğine ilişkin detaylar, ambalajında kullandığı renk, doku, üzerinde yer alacak sembollere etki edecektir.

e. Hizmetler;
Müşteri temas noktalarını belirleme ve deneyimi kurgulamak, stratejinin sonunda belli olur ve marka değerlerine göre uygun hizmetler/servisler belirlenir.

Kimler Görev Alır;
Endüstriyel Tasarım Ajansları, Kreatif Ajanslar, Dizayn Stüdyoları

Test Süreci;
Araştırma şirketleri tarafından farklı ambalaj, renk ve dizayn seçenekleri tüketicilere sorulabilir.

2. Kanal;

Yaratım Süreci:
a. Çoklu Kanallar;
Website, mobil pazarlama, sosyal medya kanalları, email, mağazalar, TV, basılı yayınlar, radio, outdoor, sponsorlar, marketplace üzerinden hedeflenen müşteri kitlesi, ürün kanal uyumu ve tüketici alışkanlıklarına bakılarak belirlenebilir.  

b. Lokasyon;
Google maps datalarına göre konum bazlı stratejiler, bölgenin demografik dağılımının hedef kitleye uyumu, lokasyon etrafındaki fiziki rakipler, kişilerin o lokasyonda bulunma amacı. (Cadde mi olsun AVM mi olsun. Birisi kışın zor, araba koymak için yer olmayabiliyor. Diğerinde büyük parça eşya almak sorun olabiliyor, m2’ler bunu karşılamıyor vb.) kanal stratejisine yön verebilir.

Kimler Görev Alır;
Medya Ajansları, Mimarlık Ofisleri, PR Ajansları, Mobil Pazarlama Ajansları, Dijital Pazarlama Ajansları

Test Süreci;
Müşterinin LTV ve ROI’sine bakarak, hangi kanalların daha fazla işe yaradığı belirlenebilir.

3. Promosyon;

Yaratım Süreci;
a. Reklam;

Reklam içeriğinin stratejiyle uyumlu olması gerekir. Reklamda kullanılan semboller, kullanılan ünlü, söylem, slogan stratejinin sonucudur.

b. PR;
Markanın hangi söylemle nerede ve nasıl görünmesi gerektiği kararı stratejiden çıkacak sonuca bağlıdır.

c. İçerik Pazarlaması;
Markanın müşteri ile buluştuğu her yerde içeriğinin ne olacağı, müşteriye nasıl bir katkı sunacağı ve markayla ilgili nasıl bir algı yaratılacağı stratejinin sınırları dahilinde gerçekleştirilir. Markayı destekleyen kanıtların ne olduğuna göre şekillenir. Eğer ürün kategorisiyle ilgili korku yaratılmak isteniyorsa ona göre içerik yazılmalıdır.

d. Sponsorluk;
Hangi markalarla iş birliği yapılabileceği markanın stratejide belirlenen değerlerine ve bilinirliğine uyum sağlayan kişilerin/şirketlerin seçilmesine bağlıdır.

e. Influencer Pazarlaması;
Doğru kişinin belirlenebilmesi, marka stratejisindeki marka kişisinin uygunluğuna göre değişecektir.

f. Ürün Yerleştirme;
Hangi programın ya da uygulamanın belirleneceği, belirlenen programda markanın ne tarzda bir katkıyla müşteriye gösterileceği stratejinin çerçevesi içerisinde karar verilir.

Kimler Görev Alır;
Reklam Ajansları, İçerik Ajansları, SEO Ajansları, Kreatif Ajanslar, Tasarım Ajansları, Influencer Ajansları

Test Süreci;
Markanın cirosunun değişimi, marka bilinirlik araştırmalarının yapılması, promosyon etrafında şekillenen aktivasyonların verimini gösterebilir.

4. Fiyat;

Yaratım Süreci;
a. Liste Fiyatı;

Rekabet edebilecek fiyatın belirlenmesi için stratejiden yararlanılır. Premium olarak konumlanan bir ürün ya da markanın kategorinin en düşük fiyatına sahip olması beklenemez.

b.Ödeme Yöntemi;
Pazarın dinamiklerine göre nasıl bir ödeme modelinin esas alınacağı stratejide belirlenebilir. Nakit üzerinden dönen bir kategoriye paypal uygulamak mümkün değildir.

c. Ödeme Zamanı;
Ödemenin taksitli mi yoksa peşin mi olacağı da stratejinin kontrolüne girebilir.

Kimler Görev Alır;
Araştırma Şirketleri

Test Süreci; Conjoint analizlerle bu fiyatlar belirlenebilir. Pazar payları değişimine göre fiyatların doğruluğu test edilebilir.


marka stratejisi nasıl uygulanır


Marka Stratejisi Nasıl Uygulanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir